در این مقاله به معرفی اپرا وینفری و کارهای هنری او خواهیم پرداخت.
نام | اپرا گِیل وینفری |
سن | ۶۷ سال |
حرفه | مجری تلوزیونی، تهیه کننده تلوزیونی، بازیگر، نویسنده و فعال اجتماعی |
فروش آثار | ۱ ملیارد و ۶۰۰ میلیون دلار باکس آفیس سینما |
جوایز مهم | ۱ جایزه اسکار، ۲۰ جایزه امی، ۱ جایزه گلدن گلوب، ۱ جایزه تونی |
دارایی | ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار |
خلاصه ای از زندگی شخصی و حرفه ای:
اپرا گِیل وینفری، مجری تلوزیونی، تهیه کننده تلوزیونی، بازیگر، نویسنده و فعال اجتماعی و از مشهورترین و مطرحترین چهره های تلوزیونی آمریکا و جهان است. اپرا وینفری به عنوان ثروتمندترین آمریکایی آفریقاییتبار قرن بیستم رتبهبندی شدهاست. او فعالیتهای زیادی در زمینههای مختلف انساندوستانه انجام داده و بزرگترین خیّر و نیکوکار سیاهپوست و اولین میلیاردر سیاهپوست در تاریخ آمریکاست و در میان قدرتمندترین افراد جهان در رتبهٔ ۴۵ قرار دارد و از نفوذ چندجانبهای در میان افکار عمومی آمریکا برخوردار است. او تاکنون در فعالیت های فراوانی فعالیت داشتهاست، اما مهمترین کار وی برنامهٔ تلویزیونی «اپرا» است. این برنامه محبوب ترین تاک شو در تاریخ شناخته شدهاست که از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۱ پخش میشد. او برنده ۲۰ جایزه امی، ۱ جایزه اسکار و ۱ جایزه تونی است.

اپرا وینفری در ۲۹ ژانویه ۱۹۵۴ در میسیسیپی، از مادری نوجوان به دنیا آمد. مادرش ورنیتا لی ۱۸ ساله خدمتکار بود. پدرش ورنن وینفری ۲۰ ساله در ارتش خدمت میکرد. تا ۶ سالگی نزد مادربزرگش در روستایی در میسیسیپی زندگی کرد. با کمک مادربزرگ توانست در کودکی خواندن و نوشتن را بیاموزد او در ۳ سالگی انجیل و سرودهای مذهبی در کلیسا را از حفظ میخواند.
۶ تا ۱۲ سالگی را با مادرش در میلواکی گذراند. ۹ ساله بود که مردی از اقوام به او تجاوز کرد و مدتی بعد هم مورد آزار جنسی دوست مادر و اقوام دیگر قرار گرفت. هر چند از درون رنج میبرد اما هرگر این مسائل را باکسی در میان نگذاشت. مادرش تصمیم داشت او را به کانون اصلاح و تربیت بفرستد، ولی شانس با اپرا یار نبود و ظرفیت مدرسه تکمیل بود. دیگر راهی نبود جز اینکه با پدرش زندگی کند. به همین دلیل در سال ۱۹۷۱ نزد پدرش در نشویل رفت.
او در سال ۱۹۶۷ از خانه گریخت. در سال ۱۹۶۸ در پی آزارهای جنسی در ۱۴ سالگی باردار شد ولی بچه خود را از دست داد و پسری مرده به دنیا آورد. مرگ فرزند برای او ضربه سختی بود ولی با خود عهد کرد که زندگیاش را تغییر دهد. پدر هم تصمیم گرفت با انضباط و سختگیری به او کمک کند تا بتواند زندگیاش را دگرگون کند. او تحصیلاتش را ادامه داد و پدرش او را تشویق میکرد که همیشه بهترین باشد. اپرا مجبور بود هفتهای یک کتاب بخواند و مطلبی دربارهٔ آن بنویسد.

در ۱۷ سالگی گزارشگر رادیو نشویل شد. برای اینکه بتواند به کار در رادیو و تلویزیون ادامه دهد، برای تحصیل به دانشگاه تنسی رفت و در رشته هنرهای نمایشی و ارتباط کلامی مشغول به تحصیل شد و همزمان، بهطور نیمه وقت در رادیو محلی مشغول به کار شد.
در همان نخستین سال تحصیل در دانشگاه دو جایزه برای دو نمایش به او تعلق گرفت. در ۱۹۷۶ مجری خبر تلویزیونی در بالتیمور شد. در ۱۹۷۸ علاوه بر گزارشگری و گویندگی به اجرای یک برنامه تلویزیونی هم پرداخت که بسیار موفقیتآمیز بود. سپس در ۱۹۸۳ به اجرای برنامه صبحگاهی ای ام شیکاگو پرداخت. این برنامه با برنامه پرطرفدار دانا هیو رقابت میکرد و در ظرف کمتر از یک سال به یکی از پرطرفدارترین برنامهها تبدیل شد. این برنامه پس از گسترش در سپتامبر ۱۹۸۵ به «شوی اپرا وینفری» تغییر نام داد. او در همان سال ۱۹۸۵ در فیلم The Color Purple که بر اساس رمان الیس واکر به کارگردانی استیون اسپیلبرگ ساخته میشد بازی کرد و برای بازی در نقش مکمل فیلم، نامزد جایزه اسکار شد.
در سال ۱۹۸۶ نخستین برنامه اپرا به صورت سراسری در آمریکا پخش شد.
شوی تلویزیونی اپرا از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۱ به مدت ۲۵ سال پخش شد و در سالهای آخر در ۱۴۵ کشور جهان پخش میشد. این برنامه تغییرات بنیادینی در ژانر گفتگوهای تلویزیونی ایجاد کرد و سبب شد که وینفری یکی از اثرگذارترین زنان در آمریکا و نیز ثروتمندترین زن سیاهپوست در جهان شود. به گفتهٔ خود اپرا، وقتی اولین برنامهاش را اجرا میکرد، فقط خوشحال بود که در تلویزیون برنامه دارد. در سال ۱۹۸۶ پس از کمتر از یک سال نخستین برنامه «اپرا» به صورت سراسری در آمریکا پخش شد و به زودی برنامهٔ اپرا به موفقترین برنامهٔ تاک شو تلویزیونی تبدیل شد.
اپرا میگوید: «در ابتدا هدفم از اجرای این برنامه این بود که به وسیله رسانه تلویزیون بتوانم مردم را تشویق کنم به آنها روحیه داده و سطح آگاهی آنها را بالا ببرم اما اکنون مأموریتم این است که زندگی دیگران را دگرگون کنم و به آنها کمک کنم تا خودشان را جور دیگر ببینند و برای آنها شادی و رضایت خاطر به ارمغان آورم.»

شوی اپرا وینفری در کمتر از یک سال به یک برنامه سراسری، زنده و درجه یک تبدیل شد. در ژانویه ۱۹۸۷ سه جایزه امی به او تعلق گرفت. جایزه بهترین اجرا، کارگردانی و برنامه گفتگو. سال بعد دوباره این موفقیت تکرار و جایزه گوینده سال به اپرا اهدا شد. او در میان تمام زنانی که تا آن تاریخ آن جایزه را دریافت کرده بودند از همه جوانتر بود. علاقه او به بازیگری او را تشویق کرد که در سال ۱۹۸۶ مؤسسه فرهنگی هنری هارپو را تأسیس کند. هارپو یکی از بزرگترین تولیدکنندگان برنامههای تلویزیونی است.
وینفری که در کودکی و نوجوانی زندگی تلخ و سختی را پشت سر گذاشتهاست و از پیشکسوتهای برنامههای اعترافی بهشمار میآید. برنامههایی که در آن مصاحبهشوندگان با صداقت تمام از تجربیات زندگی خود حرف میزنند. او از کسانی بود که مسائل تلخ اجتماعی همچون افسردگی و سوءاستفاده از کودکان را در برنامهاش مطرح کرد. علاوه بر این «برنامه اپرا وینفری» محل حضور افراد مشهور و سیاستمداران صاحبنام بود، حتی گاهی در این برنامهها، ستارهها و سیاستمداران از اشتباهاتی که مرتکب شده بودند از بینندگان عذرخواهی کردند.
همچنین در بیست و پنجمین و آخرین سری برنامهٔ خود، روی صحنه با جان تراولتا رقصید و تمام حاضران در آن برنامه را به سفر به استرالیا مهمان کرد. از دیگر لحظههای به یاد ماندنی در این سری برنامهها، گفتگوی او با باراک و میشل اوباما، جورج بوش، رئیسجمهور سابق آمریکا و خانواده مایکل جکسون بود.
آخرین برنامه اپرا وینفری، پس از ۲۵ سال کار مداوم، روز چهارشنبه ۲۵ مه ۲۰۱۱ پخش شد. در آخرین برنامه که در مقابل چشم ۱۳۰۰ نفر برگزار شد، بخشهایی از سخنان تام کروز، آریتا فرانکلین، تام هنکس و استیوی واندر دربارهٔ اپرا وینفری پخش شد.
او در آخرین برنامه شوی خود در اواخر برنامه یک ساعتهای که اجرا کرد به ریشه خودش و زندگی در میسیسیپی اشاره کرد و گفت: «اتفاقی نیست که دختر تنهای کوچکی که محبتی ندید، حتی بااینکه والدین و پدربزرگ و مادربزرگش تمام تلاش خود را کردند… اتفاقی نیست که من وقتی بزرگ شدم مورد محبت، مهربانی، اعتماد و تأیید میلیونها نفر از سراسر جهان قرار بگیرم.»

خاطرات آزارهای جنسی دوران کودکی اپرا را برانگیخت که از ۱۹۹۱ قبل از اینکه کمیسیون قضایی سنای آمریکا قانون حمایت کودکان را تصویب کند برای ایجاد پایگاه اطلاعاتی از محکومان آزارهای جنسی کودکان شروع به فعالیت کند.
او همچنین با پخش برنامه زندهای به نام «باشگاه کتابخوانان» یا «باشگاه کتاب اپرا» به صنعت چاپ و نشر هم خدمت کردهاست. معرفی هر کتاب در این برنامه با تضمین فروش بالا روبهرو بودهاست. این باشگاه تقریباً دو میلیون نفر عضو دارد. در سال ۱۹۹۹ بنیاد ملی کتاب برای قدردانی از او مدال طلا به او اهدا کرد اما او تصمیم گرفت که باشگاه را تعطیل کند با این فرض که یافتن کتاب جذاب کار مشکلی است. چند سال بعد از تعطیلی باشگاه بیش از ۱۰۰ نویسنده از جمله جومپا لاهیری و جین اسمایلی در نامهای سر گشاده از او خواستند تا بار دیگر کتابهای معاصر را در برنامه تلویزیونی خود معرفی کند تا از افت فروش کتابها جلوگیری شود. اپرا در مصاحبهای اعلام کرد که تصمیم گرفته در دوره جدید برنامه به معرفی کتابهای غیر داستانی بپردازد و در نهایت با معرفی رمان کلاسیک آناکارنینا اثر تولستوی در برنامهاش به عنوان بهترین عاشقانههای تاریخ این رمان را به صدر پرفروشترین رمان سال رساند.
اپرا همچنین در شبکهای مختص زنان Oxygen Media فعالیت هنری دارد وی در سال ۲۰۰۰ در شبکه Opera Angel جایزه ۱۰۰ هزار دلاری برای افرادی که زندگی خود را صرف بهبود زندگی دیگران میکنند اختصاص داد. اپرا با اهدای ۱۰ میلیون دلار به ساخت مدرسهای کمک کرد این مدرسه در مرتون انگلیس میباشد و مدرسه مختص به افرادی است که استطاعت مالی ندارند.
مؤسسه خیریه اپرا با هدف توانمندسازی آموزش و تأمین سلامت و رفاه زنان و کودکان فقیر در سراسر دنیا تأسیس شدهاست. این مؤسسه خیریه به مواردی از این دست میپردازد:
- میلیونها دلار صرف بهبود آموزش دانشآموزان
- اعطای بورس تحصیلی
- تلاشهای بشر دوستانه
- هدا و تأمین غذا، لباس، کفش، لوازمالتحریر، اسباب بازی و کتاب به بچههای آفریقایی او به این منظور در دسامبر ۲۰۰۲ به آفریقا رفت
- اهدای مدرسه نظامی برای دختران
- تأسیس مدرسه برای دختران در آفریقای جنوبی

اپرا در سال ۲۰۱۳، به پاس قدردانی از فعالیت های انسان دوستانه و تاثیرگذاری اش بر جامعه، از رییس جمهور وقت ایالات متحده، پرزیدنت اوباما، مدال افتخاری نشان آزادی را دریافت کرد.
مطالب مرتبط
آخرین مطالب
۱۰ البوم پربازدید هفته
Sorry. No data so far.